Goede voornemens? Lees eerst even dit! - Slank voor Jou

Goede voornemens? Lees eerst even dit!

Plannen om het vanaf nu radicaal anders te gaan doen?

STOP! Doe het niet radicaal maar met kleine stapjes én lees hier hoe je je goede voornemens wel gaat volhouden.

Maak het aantrekkelijk en beloon jezelf
Om jezelf gemotiveerd te houden is het belangrijk dat je af en toe ook even stil staat bij de dingen die goed gaan en daar mee door te gaan. En vervolgens op te pakken wat nog verbetering nodig heeft. Een beloning in het vooruitzicht helpt om door te gaan en op moeilijke momenten toch de goede keuzes te maken.

Dus beloon jezelf zodra je je een week lang aan je eigen planning hebt gehouden. Spreek deze beloning met jezelf van te voren af. Kies bijvoorbeeld een nieuw boek, uitje, nieuw kledingstuk of iets anders dat je graag zou willen of wilt doen.

Een beloning is een stimulans om door te gaan en een bewijs van je doorzettingsvermogen.

Vooruitgang:

Je bent misschien nog niet waar je wilt zijn,

maar je bent ook niet meer waar je was.

De beloning van goed gedrag laat langer op zich wachten, dan die van 'slecht' gedrag. Het duurt langer voor je merkt dat je lichaam gezonder wordt, je meer uithoudingsvermogen hebt, sterker bent geworden, gewicht bent verloren of meer energie hebt. Terwijl  ‘slechter' gedrag snel een beloning geeft; bij het eten van zoetigheid voel je je gelijk beter.

Belonen kun je ook doen door elke keer het bedrag wat je bespaard door niet al het lekkers te kopen wat je anders wel had gekocht, in een spaarpot te doen. Wat ook kan helpen is het bijhouden van je voortgang. Bijvoorbeeld met een stappenteller of  door bij te houden hoe vaak je hebt gemediteerd, gewandeld, goed hebt geluncht etc. Er bestaan ook habit trackers om je te helpen. Dit geeft een zichtbare stimulans, motiveert en geeft voldoening als het lukt. 

Maak koppelingen
Koppel iets wat je graag wilt veranderen (en wat vaak minder prettig is, anders had je dat allang wel veranderd) aan iets wat je wel leuk vindt. Denk aan je favoriete tv-serie, sociale media als tijdverdrijf, lezen of een bepaalde hobby. 

Doe eerst dat wat je wilt veranderen. Wil je meer bewegen? Ga dan eerst wandelen en pak dan pas dat boek of tijdschrift. Of kijk vanaf een hometrainer en terwijl je fietst, je favoriete Netflix serie. 

Het voornemen gezonder te eten? Pas als je voldoende groente hebt gegeten bij de lunch, dan nog even op sociale media. Alle gezonde tussendoortjes genomen i.p.v. zoetigheid? Dan pas aan de slag met je favoriete hobby. 

Op deze manier word je dopamine beloningshormoon geactiveerd en wordt het makkelijker om op de lange termijn deze goede gewoontes vast te houden.


Maak het niet te groot
Zorg dat het realistisch en haalbaar is. Als je nooit wandelt, maar nu meer wilt wandelen, begin dan met elke dag 10 minuten en bouw dit uit. Dit werkt beter dan van jezelf verwachten dat je ineens 3 keer per week 1.5 uur gaat wandelen. De kans dat je de tijd en zin hebt en het ook echt blijft doen is kleiner dan als je met een kleiner stapje begint.

Want wat is nu 10 minuten? Dat is toch altijd wel ergens in de dag in te plannen? En dit geldt voor veel meer dingen die je wilt veranderen. Wil je meer lezen? Start met elke dag een paar bladzijdes. Elke dag wat meer rust,  tijd voor jezelf, mind fulness of meditatie? Start met 10 minuten per dag. Dit is zo weinig dat het bijna niet van waarde lijkt. Maar door dit elke dag steeds te doen en het daarna wat uit te breiden wordt het makkelijker een goede gewoonte die je kunt blijven volhouden. Zo gaat het niet snel tegenstaan of dreigt het te mislukken als je een keer niet 1.5 uur hebt gewandeld. Zodat je niet denkt: "Nu heeft het helemaal geen zin meer en het lukt toch niet". Met alle frustratie van dien.

Sta daarom ook elke dag even stil bij de dingen die wel goed gaan.


Duidelijk en steun
Zorg dat het een duidelijk omgeschreven voornemen is en laat het je omgeving weten.
"Ik ga gezonder eten en meer bewegen",  is te algemeen, niet makkelijk meetbaar en niet concreet genoeg voor succes. Zorg dat je duidelijk weet wat dan precies dat gezonder eten is.
Is dat minder snoepen? Bepaal dan van te voren wat je nog wel van jezelf mag hebben, hoe vaak en wanneer. En hou je daar aan. Zorg dat er niet meer in de kasten ligt en je steeds verleid wordt. 

Gezond eten? Is dat meer groente?  Maak dat dan concreet door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken dat je elke dag soep of salade bij je lunch neemt en in de avond 200 gram groente. Bereid het ook voor, zodat bij weinig tijd je toch je groente kunt nemen.

Meer bewegen? Wat is dat dan concreet? Is dat 3 keer in de week naar de sportschool terwijl je daar geen zin in hebt? Het maakt de kans op slagen zeer klein. Niet voor niks is het in januari dringen geblazen en in februari is het weer rustiger in de sportzalen. Als dit wel je doel is, maak er tijd voor vrij en zorg voor steun van je omgeving.  Zoek een sportmaatje en pas de tijd zo aan dat de kans dat je gaat zo groot mogelijk is. Dus plan het sporten bijvoorbeeld niet op dagen dat je werk kan uitlopen. Kies een tijdstip voor je werk aan of direct na je werk als je weet dat je na het eten moeilijk van de bank af komt.

Nog een belangrijke tip voor succes
Schrijf het op. Wat wil je veranderen en hoe en wanneer pas je dat toe in je dag? Wat heb je nodig om dat ook elke dag toe te kunnen passen? Koppel het aan de dagelijkse dingen die je nu al doet. Bijvoorbeeld: tijdens de lunch in de kantine op het werk, neem ik een salade. Bij het eten thuis neem ik soep die ik in het weekend al heb gekookt en in porties in de vriezer heb gedaan. Na het avond eten ga ik direct een blokje om lopen. In mijn pauze ga ik een blokje om lopen. Om 15 uur bij de thee neem ik ook een bakje yoghurt om zoete trek te voorkomen. Tijdens het tandenpoetsen doe ik een oefening om mijn beenspieren te trainen, bijv. gehurkt tegen de muur aan zitten met je rug en de benen in een hoek van 90 graden.

En schijf op waarom je iets wilt kan ook helpen om je op moeilijke momenten toch erdoor heen te helpen. Even weer weten wat het lange termijn verlangen is. Je zomerkleding weer lekker om je lichaam ipv te strak, je kinderen bij kunnen houden tijdens leuke activiteiten. Je zekerder voelen in je lichaam en je kleding.

Maak het niet te moeilijk

Zorg ervoor dat de omstandigheden om te veranderen ook optimaal zijn. Wil je minder snoepen zorg dat er minder in huis is. Dus start al met het inkopen door goede keuzes te maken. Kleine verpakking voor visite zodat er minder overblijft. Kies wat niet jou favoriet is, berg het op uit het zicht en niet elke keer als je koffie of thee wilt pakken dat je het ziet. Zien eten doet eten.

Waar zit je valkuil? Waar zijn je triggers? Het is makkelijker om verleiding te vermijden dan om ze te weerstaan. Pot met snoep op het werk, zet het in een kast ipv op de balie.

Drop in de auto zorg dat het er niet meer in ligt. Maar wel een handje nootjes bijvoorbeeld. Zet fruit op het aanrecht ipv andere slechtere verleidingen.

Je kunt ook juist dingen in zicht zetten als je bijvoorbeeld meer water wilt gaan drinken, flesjes of een kan op het aanrecht/ bureau. Altijd als je koffie gaat halen/zetten even een glas water erbij nemen.

Zo kost het veranderen minder moeite en kom je minder vaak in de verleiding.

En vergeet niet elk jaar heeft 365 dagen dus als het een dag niet lukt, is er niet gelijk een man overboord en kun je de volgende dag gewoon weer verder gaan. Oppakken en verder gaan een terugval hoort er af en toe gewoon bij en is alleen maar heel menselijk. Maar doe je het de volgende dag weer wordt het makkelijk weer een slechte gewoonte die je niet helpt om te komen waar je heen wilde.

En uit onderzoek blijkt dat het meeste succes wordt behaald als men het niet alleen hoeft te doen, dus wil je graag een fijne ondersteuning neem dan nu contact met mij op en gaan we samen aan de slag! En begeleid ik je stap voor stap naar je doel.

Start nu en maak de eerste stappen naar een nieuwe leefstijl!

Ben jij tussen de 36 en 56 jaar en wil je graag van je vermoeidheid af, maar ook overtollige kilo's kwijt?
Dan ben je bij Slank voor jou op de goede plek
Wil jij een paar kilo's kwijt en wil je dat deze kilo's ook wegblijven? Ik help je graag dit doel te behalen. Of het nou om 5, 10 of 15 kilo gaat.

Maar wellicht nog belangrijker, naast het verliezen van gewicht, is het ervaren van meer energie, fitter en vitaler bent en minder last hebt van allerlei vervelende kwaaltjes zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en of spijsverteringsklachten.

De komende periode heb ik elke week ruimte gemaakt voor een aantal gratis sessies. Een korte kennismaking via Skype waarin we elkaar beter leren kennen en ik minstens 3 belangrijke tips met je deel waar je gelijk mee kunt starten, zodat ook jij meer controle krijgt over je eetpatroon in plaats van het eten over jou.
Vraag nu hier een gratis sessie aan en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op om deze sessie te plannen.

Wil je niet langer wachten en eigenlijk direct aan de slag om die kilo's kwijt te raken en je fitter, energieker en gezonder voelen?
Kom langs voor een slank consult

Liever eerst zelf aan de slag?
Dan is de 30 dagen focus op slank en gezond iets voor jou

>