Verbeter je spijsvertering - Slank voor Jou
Je bent wat je eet

Verbeter je spijsvertering

Gezondheid, gezond gewicht, voldoende energie en goede weerstand hebben allemaal te maken met onze darmen. Het gaat niet alleen om wat je allemaal in je mond stopt, maar vooral ook wat je verteert. 

We kennen allemaal wel het bekende gezegde: "Je bent wat je eet." Het voedsel wat je in je lichaam stopt, vormt de basis voor de cellen en bindweefsels van je lichaam. Maar nóg belangrijker volgens de Ayurvedische leer is; 
niet wat je eet, maar wat daarvan uiteindelijk wordt opgenomen, oftewel wat je verteert”

Onze spijsvertering is een fantastisch systeem, als het tenminste  goed verloopt. Hieronder stappen die je kunt zetten om je darmen optimaal te ondersteunen en de kans op gezondheidsklachten te verminderen.


10 Tips om succesvol te veranderen  


1. Ontbijten

Zorg voor een gezond en eiwitrijk ontbijt. Sla dit belangrijke moment niet over. Zorg voor
vezels in je ontbijt. In de nacht staat je spijsvertering op een laag pitje en door de vezels komen je darmen in beweging en komt je spijsvertering op gang.

2. Kauwen, kauwen, kauwen

Je spijsvertering begint als eerste stap met wat je ziet en wat je ruikt. Dit zorgt ervoor dat je mond speeksel aanmaakt en het water je in de mond loopt. In dit speeksel zitten al de eerste enzymen die helpen bij het verteren van je voeding. Als je een 'hap slik weg' eter bent, is er te weinig tijd om het voedsel hiermee te mengen. En dit kan verderop in de spijsvertering problemen geven. Daarnaast zorgt wat langzamer eten en goed kauwen ervoor dat je verzadiging eerder en beter voelt. En je niet meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Het signaaltje dat je vol bent vanuit je maag komt ongeveer 15 minuten na de eerste hap.

3. Bewegen 

Voldoende beweging zorgt voor een goede darmwerking. Veel zitten kan zorgen voor minder goed werkende darmen. Zwaar sporten geeft juist vaak stress in het lichaam en dat is niet goed voor je darmen en kan zorgen voor diarree of andere spijsverteringsproblemen.

4. Voed je darmbacteriën 

Voed je darmflora/darmbacteriën. Je darmen bestaan uit goede en slechte bacteriën die samen een goede balans moeten vormen. Zij vormen samen met je darmslijmvlies een samenhang. Dus ook het slijmvlies in goede conditie houden is van belang voor je gezondheid en weerstand.

Hebben de slechte bacteriën de overhand, zal dat ook invloed hebben op je slijmvlies. En zo kunnen ze de darmwand verzwakken en zorgen voor vervelende klachten. Er wordt nog veel
onderzoek gedaan naar de darmen, omdat er nog veel te onderzoeken valt en er steeds meer wordt ontdekt. Er is een verband tussen darmen en je geestelijke gezondheid en je gemoed. Het wordt ook wel eens je 2e brein genoemd.
Mensen met overgewicht hebben een andere darmpopulatie dan mensen met een gezond gewicht. Het lijkt erop dat de slechte darmbacteriën het overgewicht mede 
veroorzaken. Overgewicht geeft ontstekingen in je lichaam die ook weer de balans in je darmen verstoren. En zo heb je een vicieuze cirkel.

Doorbreek deze cirkel door gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. Eventueel ondersteund door een probiotica supplement.
De Gezond voor mij probioticum bevat 10 bacterie soorten in een hoge
dosering en voedingsbodem voor de bacteriën (ook wel FOS genoemd) L-glutamine voor een goede slijmvlieslaag. Maar daarnaast ook nog digezyme een combinatie van enzymen om de spijsvertering nog beter te ondersteunen.

5. Eet voldoende vezels   

Met vezels voed je de goede bacteriën in je darmen. Deze houden het darmslijmvlies sterk, zetten vezels om in energie en verbeteren de darmwerking. Vezels vind je in peulvruchten, groenten, fruit, noten, zaden en volgranen producten. Elke dag veel groente is hierbij belangrijk. Hier doen de goede darmbacteriën het heel goed op. Maar neem dan wel minstens het dubbele van de aanbevolen 200 gram per dag. Varieer zwaardere en lichtere groente met elkaar, sla, spinazie en broccoli, kool etc.

6. Ontspan voldoende

Slechte, ontstekingsopwekkende bacteriën doen het goed bij langdurige stress. Terwijl gezondheid bevorderende, goede bacteriën dat niet doen. Zorg dus voor ontspanning en beweging om je goede bacteriën te ondersteunen.

7. Drink voldoende  

Genoeg water/thee drinken is belangrijk om de stoelgang soepel te houden. En zo alle afvalstoffen te kunnen afvoeren. Drink 1.5 tot 2 liter water per dag. Alka thee kan ook een fijne aanvulling zijn. Deze thee bevat 52 kruiden met verschillende soorten die goed zijn voor de spijsvertering of specifiek voor de darmen.  

8. Matig met alcohol 

Wees matig met alcohol. Alcohol werkt irriterend op de spijsverteringsslijmvliezen en voedt de slechte darmbacteriën. Deze bacteriën die leven op alcohol verstoren de stofwisseling, waardoor er meer buikvet ontstaat. 

9. Stop met roken 

Roken is schadelijk voor de spijsverteringsslijmvliezen. Het geeft vaker ontstekingen in maag en darmen.

10. Kijk eens kritisch naar je eetpatroon 

Heb je last van maag of darmen?  Sommige voedingsmiddelen kunnen spijsverteringsklachten veroorzaken. Dit kan verschillen per persoon en gevoeligheid.
Koffie, chocolade, zure dranken, koolzuurhoudende dranken, koolsoorten, zuur fruit, vet eten of gekruid eten zijn de moeite waard om te onderzoeken bij welke je meer last krijgt en deze te vermijden.

Eet eens vaker dit: 

Karnemelk, augurken, zuurkool, olijven en zilveruitjes bevorderen de spijsvertering. Dit zijn gefermenteerde producten. Door een fermentatieproces wordt het voedsel als het ware voor verteerd en kan het lichaam de essentiële voedingsstoffen beter kan opnemen.
Ook hier geldt de 80-20 regel weer; 
Als je 80 procent van de tijd en voeding goed voor je darmen bezig bent kun je heus wel een keer iets snoepen of fastfood eten. Als je darmen goed in balans zijn, zullen ze in staat zijn dit op te vangen. Merk je weer klachten, dan hebben je darmen de goede bacteriën nog niet op orde.

11. Let op je stoelgang 

Wacht niet onnodig lang als je aandrang voelt. Dit kan ervoor zorgen dat er teveel vocht uit je darmen wordt onttrokken en kan zo voor verstopping zorgen. En zo kunnen er meer ongunstige stoffen geproduceerd worden door de bacteriën in je darmen. 
Ga er even goed en ontspannen voor zitten. Zodat de darmen makkelijker geleegd kunnen worden, je voeten op een kleine verhoging zetten kan ook helpen bij een moeilijke stoelgang. Kijk ook eens of het er oké uit ziet. Te hard, te waterig en als je iets vreemds opmerkt bespreek dit dan met je huisarts.

12. Gebruik probiotica 

Je darmen ondersteunen met een supplement met goede darmbacteriën is zeker aan te raden na een antibioticakuur (niet op hetzelfde tijdstip innemen), een infectie of tijdens een vakantie.
Voor sommige mensen is dat voldoende om de darmen te herstellen. Anderen die altijd al kampen met lastige darmen, hebben vaak een dagelijkse onderhoudsondersteuning nodig om een goede balans te behouden.


Online 30 dagen focus programma

Hoe heerlijk zou het zijn als je 30 dagen lang je gezondheid en je lichaam de aandacht geeft die het verdient? Elke dag zet je een stap in de richting van een gezonde leefstijl. Aan de hand van mijn ervaring, kennis en tips leer je veel over gezonde voeding.

Na het 30 dagen focus programma ben jij de baas over die vervelende energiedip én voel je je comfortabel in je eigen lijf. We leggen samen de focus op slank en gezond leven.

Gezond voor mij traject 

''Morgen begin ik echt, want zo wil ik het niet langer'', hoor ik regelmatig. De knop omzetten en écht werken aan een gezonde leefstijl kan lastig zijn. Om jullie hierbij te helpen, bied ik het Gezond voor mij traject aan. Dit is een programma van acht weken waarbij ik aan je zijlijn sta om je te ondersteunen. Je ontvangt in deze periode tips, informatie, weetjes en recepten die je helpen bij het maken én toepassen van gezonde keuzes. Samen zorgen we ervoor dat je morgen begint! Zowel online als 1 op 1 in mijn praktijk mogelijk.


>